Scielo RSS <![CDATA[APTHAPI]]> http://revistasbolivianas.umsa.bo/rss.php?pid=0102-030420230003&lang=en vol. 9 num. 3 lang. en <![CDATA[SciELO Logo]]> http://revistasbolivianas.umsa.bo/img/en/fbpelogp.gif http://revistasbolivianas.umsa.bo <![CDATA[<b>Effect of acaricides on citrus leprosis virus <i>(Citrus sinensis) </i>in the district of Popoy</b>]]> http://revistasbolivianas.umsa.bo/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0102-03042023000300001&lng=en&nrm=iso&tlng=en RESUMEN: La región de Alto Beni del Departamento de La Paz, se caracteriza por la producción de cítricos; sin embargo en los últimos años se registró la leprosis de los cítricos, incidiendo de gran manera en el rendimiento e ingresos económicos de los productores; la particularidad de esta enfermedad es que los ácaros Brevipalpus spp. son las transmisoras del virus de la leprosis. En tal sentido, se realizó la presente investigación con el objetivo de "Determinar la incidencia de tres acaricidas para el control del vector dela leprosis en el cultivo de lima naranja en Popoy - Palos Blancos". Se aplicaron los acaricidas "Acazox EC, Vertimec EC, y Acarem-P" según dosis recomendadas en 16 plantas o unidades experimentales. El diseño estadístico empleado fue a partir de bloques completamente al azar (DBA), con 4 tratamientos (3 acaricidas, 1 testigo) y 4 repeticiones. Los resultados conseguidos muestran que, con los agentes químicos aplicados, el número de ácaros encontrados fue significativamente menor (3.1 a 2) que el testigo (6.7). Asimismo, según la prueba de Duncan, no existieron diferencias significativas entre los acaricidas; no obstante, con el uso del Acasox y Acarem el área foliar con síntomas de leprosis fue de 5.6-5.1% siendo significativamente más efectivo que el Vertimec y testigo. En conclusión, los acaricidas empleados tuvieron efectos significativos favorables en la disminución de la población de ácaros y el nivel de severidad en las hojas con respecto al testigo, por ende, los mismos contribuyen a la disminución de la enfermedad de la leprosis<hr/>ABSTRACT: The Alto Beni region of the Department of La Paz is characterized by citrus production; however, in recent years, citrus leprosis virushad a significant impact on the yield and economic income of producers; the particularity of this disease is that Brevipalpus spp. mites are the transmitters of the leprosis virus. In this sense, the present research was carried out with the objective to "Determine the incidence of three acaricides used to control the leprosis vector in the orange lime crop in Popoy - Palos Blancos". The acaricides "Acazox EC, Vertimec EC, and Acarem-P" were applied according to recommended doses on 16 plants or experimental units. The statistical design used was a completely randomized block design (DBA), with 4 treatments (3 acaricides, 1 control) and 4 replicates. The results obtained show that, with the chemical agents applied, the number of mites found was significantly lower (3.1 to 2) than the control (6.7). Likewise, according to Duncan's test, there were no significant differences between the acaricides; however, with the use of Acasox and Acarem, the leaf area with leprosis symptoms was 5.6-5.1%, being significantly more effective than Vertimec and the control. In conclusion, the acaricides used had significant favorable effects on the reduction of the mite population and the level of severity in the leaves compared to the control; therefore, they contributed to the reduction of the citrus leprosis virus. <![CDATA[<b>Effect of different concentrations and immersion times of sodium hypochlorite on the in vitro establishment of Asaí <i>(Euterpe precatoria Mart</i></b>]]> http://revistasbolivianas.umsa.bo/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0102-03042023000300002&lng=en&nrm=iso&tlng=en RESUMEN: El Asaí (Euterpe precatoria Mart) es una palmera que se distribuye en gran parte de Sudamérica, es considerada una especie multipropósito y con importancia a nivel regional, La propagación del Asaí de manera tradicional es mediante semilla, sin embargo, una forma de obtener mayor cantidad de plantas en menor tiempo es a través del cultivo de tejidos in vitro. El trabajo fue realizado en el Laboratorio de Biotecnología Vegetal de la Estación Experimental Sapecho, en el municipio de Palos Blancos del departamento de La Paz, con el objetivo de determinar el efecto de diferentes concentraciones y tiempos de inmersión en hipoclorito de sodio en el establecimiento in vitro de Asaí. Para el análisis de los datos se utilizó un diseño completamente al azar (DCA), con la comparación de medias al 5% de probabilidad, se evaluó la contaminación total, contaminación por hongos, contaminación por bacterias, hasta los 55 días más tarde, se observaron los explantes sobrevivientes. Como resultado se puede mencionar que el porcentaje de contaminación total por hongos y bacterias más alto fue 72% en explante de hojas y el 100% en explantes de raíz, que se presentó utilizando el método III (2% de hipoclorito de sodio con un tiempo de 15 minutos), el método de desinfección que tuvo mayor porcentaje de sobrevivencia fue el método I (1% de hipoclorito de sodio y 5 minutos) con 72% en hojas y 100% en raíz. La concentración y tiempo de inmersión de hipoclorito de sodio nos ayuda a eliminar la contaminación tanto de bacteria como también de hongos en los explantes de Asaí.<hr/>ABSTRACT: The Asaí (Euterpe precatoria Mart) is a palm tree that is distributed throughout most of South America and is considered a multipurpose species of regional importance. Acai propagation is traditionally by seed; however, one way to obtain a greater number of plants in less time is through in vitro tissue culture. The work was carried out in the Plant Biotechnology Laboratoryof the Sapecho Experimental Station, in the municipality of Palos Blancos in the department of La Paz, with the objective of determining the effect of different concentrations and immersion times in sodium hypochlorite on the in vitro establishment of Asaí. A completely randomized design (CRD) was usedfortheanalysisof the data, with the comparisonof meansat 5% probability. Total contamination, fungal contamination, bacterial contamination, and surviving explants were evaluated up to 55 days later. As a result, the highest percentage of total contamination by fungi and bacteria was 72% in leaf explants and 100% in root explants, which was presented using method III (2% sodium hypochlorite with a time of 15 minutes), the disinfection method that had the highest percentage of survival was method I (1% sodium hypochlorite and 5 minutes) with 72% in leaves and 100% in roots. The concentration and immersion time of sodium hypochlorite helps us to eliminate the contamination of both bacteria and fungi in the explants of Asaí. <![CDATA[Bromatological analysis (Composition)of Cake-Type Silage association of Vicia <i>(Vicia sativa) </i>and Oats <i>(Avena sativa)</i>]]> http://revistasbolivianas.umsa.bo/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0102-03042023000300003&lng=en&nrm=iso&tlng=en RESUMEN: En el Departamento de La Paz, Municipio de Viacha se caracteriza por diversificación productiva y crianza de ganado lechero (Raza Holstein), realiza formación de recursos humanos, interacción social e investigaciones. La producción de Ensilaje Tipo Torta a través de Asociación (Leguminosas y Forrajes) son importantes para proporcionar un alimento equilibrado de proteínas y carbohidratos. Los riesgos agrícolas (sequias, heladas), el cambio climático (efectos naturales y antrópicos), riego para producción, influyen en la producción de forrajes, la transformación es una alternativa para alimento en época de estiaje. El Objetivo de la investigación es evaluar el "Análisis Bromatológico" empleando Vicia [Vicia sativa) y Avena (Avena sativa). El resultado del proceso de Ensilaje (Proceso de descomposición) y su análisis realizado en Cetabol (Santa Cruz), de diferentes parámetros utilizando Ensilaje "Tipo Torta",: MS% (Avena 32.18%, Vicia 19.65%); Ceniza (Avena 7.06%, Vicia 10.4%). Estación Experimental de Choquenaira (UMSA-Facultad de Agronomía), periodo Abril a Octubre del 2021. Se analizaron los parámetros de Proteína (Avena 8.44%, Vicia 28.67%); Extracto Etéreo (Avena 2.17%, Vicia 3.72); Fibra Cruda (Avena 24.9 %, Vicia 19,3 %); FDA (Avena 35.92 %, Vicia 27.7 %), FCD(Avena 50,71% y Vicia 34,78%) y minerales. El Análisis permitió determinar que la Calidad del Ensilaje depende del contenido proteico, la fibra cruda para la digestibilidad al igual que la fibra cruda detergente respectivamente.<hr/>ABSTRACT: In the Department of La Paz, the Municipality of Viacha is characterized by productive diversification and dairy cattle breeding (Holstein breed), the Choquenaria Experimental Station (UMSA-Faculty of Agronomy), conducts human resource training, social interaction and research. The production of Cake Type Silage through Association (Legumes and Forages) are important to provide a balanced feed of proteins and carbohydrates. The objective of the research is to evaluate the "Bromatological Analysis" using Vicia (Vicia sativa) and Oats (Avena sativa), using "Cake Type" Silage, the result of the Silage process (Decomposition Process) and its analysis carried out in Cetabol ( Santa Cruz), of different parameters: MS% (Oat 32.18%, Vicia 19.65%); Ash (Oats 7.06%, Vicia 10.4%) ; Protein(Oat 8.44%, Vicia 28.67%); Ethereal Extract (Oat 2.17%, Vicia 3.72); Crude Fiber(Oats 24.9%, Vicia 19.3%); FDA (Oats 35.92%, Vicia 27.7%), FCD (Oats 50.71% and Vicia 34.78%) and minerals. The Analysis allowed to determine that the Quality of the Silage depends on the protein content, the crude fiber for the digestibility as well as the detergent crude fiber for the digestibility as well as the detergent crude fiber respectively. <![CDATA[<b>Efficiency of doses and forms of application of the BioMax Eco-insecticide in the control of adults of the Andes Weevil <i>(Premnotrypes spp) </i>under controlled conditions (laboratory) at the Patacamaya Experimental Station</b>]]> http://revistasbolivianas.umsa.bo/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0102-03042023000300004&lng=en&nrm=iso&tlng=en RESUMEN: El Gorgojo de los Andes es la principal plaga que ocasiona y causa daño en el cultivo de papa generando bajos rendimientos en su producción agrícola. En Bolivia, la papa es la principal fuente de ingresos económicos para los agricultores de los valles y del altiplano. La investigación se desarrolló para incorporar y demostrar la importancia y efectividad de los componentes amigables con la naturaleza como el uso del Eco-insecticida BioMax para el control eficiente del Gorgojo de los Andes. La metodología se basa en las siguientes etapas: siembra de cultivo de papa, recolección de gorgos adultos en campo, separando los gorgojos por grupos, aplicación de tres dosis del Eco-insecticida Biomax, formas de aplicación (directa y indirecta). Las evaluaciones se realizaron en laboratorio, se implementó ensayo en envases con 15 Gorgojos de la especie Premnotrypes spp. por tratamiento (5 U.E. por tratamiento) y 4 repeticiones por tratamiento, las cuales se asperjo con Biomax a dosis de 1,0; 1,5; 2,0 lt/ha del Eco-insecticida Biomax, el efecto del Biomax se evaluó el 14,17,21 y 28 días., después de su aplicación, registrando el número de insectos muertos. La eficiencia se determinó mediante la fórmula de Henderson y Tillton (% Mortalidad = 100 x [1 - (Ta x Cb) / (Tb x Ca)]), en base al numero de insectos vivos en las dosis de Biomax y en el Testigo. Según los resultados en laboratorio, la eficiencia del control de Biomas en los gorgojos Adultos Premnotrypes spp., en cuanto a los resultados obtenidos: Aplicación del Eco-insecticida BioMax de diferentes dosis, donde el T3 (2lt/ha con aplicación directa) llego a tener una eficiencia del 73,3% en los tres días después de la aplicación, lo cual en los T2 (1,5lt/ha con aplicación directa) y T1 (1lt/ha con aplicación directa) tuvieron menor eficiencia 53,3% y 43,3%. Mientras con la aplicación indirecta; los T4 (1lt/ha), T5 (1,5lt/ha) lograron tener una eficiencia baja 33,3%, 43,3% a los tres días de aplicación, lo cual el T6 (2lt/ha) logro tener una eficiencia 63,3% a los cuatro días de la aplicación del BioMax.<hr/>ABSTRACT: The Weevil of the Andes is the main pest that causes and causes damage to the potato crop, generating low yields in its agricultural production. In Bolivia, potatoes are the main source of income for farmers in the valleys and highlands. The research was developed to incorporate and demonstrate the importance and effectiveness of nature-friendly components such as the use of BioMax Eco-insecticide for the efficient control of the Andean Weevil. The methodology is based on the following stages: potato planting, harvesting of adult gorgos in the field, separating the gorgos by groups, application of three doses of Biomax Eco-insecticide, forms of application (direct and indirect). The evaluations were carried out in the laboratory, a test was implemented in containers with 15 Weevils ofthe species Premnotrypes spp. per treatment (5 E.U. per treatment) and 4repetitions per treatment, which were sprayed with Biomax at a dose of 1.0; 1.5; 2.0 lt/ha of Biomax Eco-insecticide, the effect of Biomax was evaluated on 14,17, 21 and 28 days, after its application, recording the number of dead insects. Efficiency was determined using the Henderson and Tillton formula (% Mortality = 100 x [1 - (Ta x Cb) /(Tb x Ca)]), based on the number of live insects in the Biomax doses and in the Control. According to the results in the laboratory, the efficiency ofthe control of Biomes in the Adult Premnotrypes spp. Gorgos, in terms ofthe results obtained: Application of BioMax Eco-insecticide at different doses, where T3 (2lt/ha with direct application) reached have an efficiency of 73.3% in the three days after application, which in T2 (1.5lt/ha with direct application) and T1 (1lt/ha with direct application) had a lower efficiency of 53.3% and 43.3%. While with indirect application; T4 (1lt/ha), T5 (1.5lt/ha) managed to have a low efficiency of 33.3%, 43.3% after three days of application, which T6(2lt/ha) managed to havean efficiency 63.3% four days after the application of BioMax <![CDATA[<b>Lean manufacturingtools that impact productivity</b>]]> http://revistasbolivianas.umsa.bo/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0102-03042023000300005&lng=en&nrm=iso&tlng=en RESUMEN: Las empresas industriales enfrentan el desafío de identificar e implantar nuevas técnicas de mejora y de producción que les permitan competir en un mercado global. Con el presente ensayo se identificó herramientas de Manufactura Esbelta que más inciden en la productividad; utilizando el modelo conceptual de 11 investigaciones revisadas de diferentes autores, las herramientas de Manufactura Esbelta que más inciden en la productividad en las empresas son: 5 S's, justo a tiempo (JIT), mantenimiento preventivo total (TPM), KAIZEN, SMD, VSM y Kanban y los indicadores que mejoran o miden la productividad son los relacionados con la eficiencia, la efectividad. El principal aporte es que las empresas puedan utilizar las herramientas mencionadas para mejorar su productividad<hr/>ABSTRACT: Industrial companies face the challenge of identifying and implementing new improvement and production techniques that allow them to compete in a global market. With the present essay we identified Lean Manufacturing tools that most affect productivity; using the conceptual model of 11 reviewed researches from different authors, the Lean Manufacturing tools that most affect productivity in companies are: 5 S's, just in time (JIT), total preventive maintenance (TPM), KAIZEN, SMD, VSM and Kanban and the indicators that improve or measure productivity are those related to efficiency, effectiveness. The main contribution is that companies can use the mentioned tools to improve their productivity. <![CDATA[Good manufacturing practices in coffee processing companies in the department of La Paz]]> http://revistasbolivianas.umsa.bo/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0102-03042023000300006&lng=en&nrm=iso&tlng=en RESUMEN: La industria del café es una de las principales fuentes de ingresos para muchos países en todo el mundo. El departamento de La Paz, en Bolivia, es uno de los principales productores de café en el país y, por lo tanto, es esencial que se sigan las buenas prácticas de manufactura en el procesamiento del café para garantizar su calidad, inocuidad y seguridad en el momento de su elaboración. En ese sentido en el presente ensayo de investigación, se discutirán las buenas prácticas de manufactura en el procesamiento del café en el Departamento de La Paz, con el objetivo de identificar las mejores prácticas de manufactura para la producción de café de alta calidad, y la importancia del mismo dentro de su proceso. En base a las normativas vigentes las Buenas Prácticas de Manufactura son esenciales para garantizar la calidad e inocuidad del café en el Departamento de La Paz. La implementación de las buenas prácticas de manufactura tiene varios beneficios, incluyendo la mejora de la calidad del producto final, la reducción de riesgos para la salud de los consumidores, la eficiencia en el proceso y la mejora de la imagen y reputación de la empresa en el mercado. En la correcta implementación de las buenas prácticas de manufactura en el proceso de café es necesario realizar un diagnostico para identificar deficiencias y así proponer acciones correctivas para la mejora de la empresa procesadora de café. La correcta implementación implica realizar el seguimiento de buenas prácticas agrícolas y cumplir con los requisitos necesarios de las buenas prácticas de manufactura de la R.A. 019/2003 establecida por el Senasag para la obtención del Registro Sanitario y obtener una certificación de Buenas Prácticas de Manufactura para el procesamiento de café emitida por el ibnorca. La implementación de las buenas prácticas de manufactura inicialmente requiere de una inversión en capacitación, equipos, utensilios y mejora en infraestructura. Asimismo, es necesario que las empresas realicen auditorias internas para la verificación de las Buenas Prácticas de Manufactura, con el objetivo de aplicar para certificaciones de inocuidad como la ISO 22000 (Sistema de Gestión de la Inocuidad de los Alimentos), sistemas HACCP (Analisis de Peligros y de Puntos críticos de control), entre otros, que son necesarios para la exportación de productos a mercados internacionales (de acuerdo a los requerimientos del país de importación).<hr/>ABSTRACT: The coffee industry is a major source of income for many countries around the world. The Department of La Paz in Bolivia is one of the main producers of coffee in the country and therefore it is essential that good manufacturing practices are followed in the processing of coffee to ensure its quality, safety and security at the time of processing. In this sense, in this research essay, good manufacturing practices in coffee processing in the Department of La Paz will be discussed, with the objective of identifying the best manufacturing practices for the production of high quality coffee, and the importance of the same within the process. Based on current regulations, Good Manufacturing Practices are essential to guarantee the quality and safety of coffee in the Department of La Paz. The implementation of good manufacturing practices has several benefits, including the improvement of the quality of the final product, the reduction of health risks for consumers, efficiency in the process and the improvement of the image and reputation of the company in the market. In the correct implementation of good manufacturing practices in the coffee process, it is necessary to carry out a diagnosis to identify deficiencies and thus propose corrective actions for the improvement of the coffee processing company. The correct implementation implies following good agricultural practices and complying with the necessary requirements of the good manufacturing practices of the R.A. 019/2003 established by Senasag to obtain the Sanitary Registration and to obtain a certification of Good Manufacturing Practices for coffee processing issued by ibnorca. The implementation of good manufacturing practices initially requires investment in training, equipment, utensils and infrastructure improvement. It is also necessary for companies to carry out internal audits to verify Good Manufacturing Practices, in order to apply for food safety certifications such as ISO 22000 (Food Safety Management System), HACCP systems (Hazard Analysis and Critical Control Points), among others, which are necessary for the export of products to international markets (accordingto the requirements of the importing country). <![CDATA[<b>The ancestral knowledge of the altiplano producer as a technological innovation in potato production</b>]]> http://revistasbolivianas.umsa.bo/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0102-03042023000300007&lng=en&nrm=iso&tlng=en RESUMEN: Los conocimientos ancestrales son la diversidad cultural en la que vive, rescatando sus valores, costumbre, historias y tradiciones ancestrales que se va transmitido de generación en generación de abuelos a nietos, padres a hijos, que se expresan en experiencias, prácticas y pensamientos que a través de la observación y uno de ellos es el estudio de los fenómenos naturales como (fitoindicadores, zooindicadores, atmosféricos y astronómicos) a través de estas observaciones los pobladores diagnostican si serán un buen año de producción en el altiplano boliviano siendo cultivos de importancia como la papa, quinua y algunos cultivos anuales de la región. Los bioindicadores son indicadores naturales que se observa a los animales (Zooindicadores) y plantas (Fitoindicadores) donde juegan un rol importante en la economía de las comunidades de la región. Con el paso del tiempo estos saberes se van perdiendo por la falta de interés de las generaciones venideras con respecto a tradiciones y practicas culturales, siendo que los jóvenes se sienten atraídos por la cultura modernas que cada vez va adentrándose más en las culturales y consideran obsoleta los conocimientos ancestrales.<hr/>ABSTRACT: Ancestral knowledge is the cultural diversity in which people live, rescuingtheir values, customs, stories and ancestral traditions that are transmitted from generation to generation from grandparents to grandchildren, parents to children, which are expressed in experiences, practices and thoughts that through observation and one of them is the study of natural phenomena such as (phytoindicators, zooindicators, atmospheric and astronomical) through these observations the residents diagnose whether it will be a good year of production in the Bolivian highlands with important crops such as potato, quinoa and some annual crops from the region. Bioindicators are natural indicators that are observed in animals (Zooindicators) and plants (Phytoindicators) where they play an important role in the economy of the communities in the region. With the passage of time, this knowledge is lost due to the lack of interest of futuregenerations with respectto traditions and cultural practices, and young people are attracted to modern culture, which is increasingly delving deeper into cultural ones and considered obsolete. ancestral knowledge. <![CDATA[<b>Analysis of the traditional irrigation system and social management, Chullunkayani community, Santiago de Callapa municipality</b>]]> http://revistasbolivianas.umsa.bo/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0102-03042023000300008&lng=en&nrm=iso&tlng=en RESUMEN: La degradación de recursos hídricos constituye un problema en el Municipio Santiago de Callapa Comunidad Chullunkayani (Provincia Pacajes), para el análisis de esta problemática se ha apoyado en el "paradigma teórico crítico" por medio de un enfoque mixto, considerando aspectos cuantitativos y cualitativos que caracterizan el sector. El estudio se realizó con el objetivo de analizar el sistema de riego tradicional con la gestión social sobre la base de las pautas e indicadores de la Guía de Asistencia Técnica proporcionada por el Ministerio de Medio ambiente y Agua, este sistema de riego(represa) beneficio a 49 familias, con un volumen aproximado de 10,500 m³/año, para la irrigación de una diversidad de cultivos como tubérculos (papa, oca, quinua y papalisa); granos (quinua y cañahua); gramíneas (avena, trigo, tarwi y arveja); hortalizas (acelga, ajo, apio, beterraga, brócoli, cebolla, coliflor, lechuga, haba, rabanito, tomate y zanahoria y forrajes (pasto llorón, cebada, alfalfa y festuca). La Asistencia Técnica Integral ATI, contemplo cuatro fases: 1) preparatoria de inversión acompañamiento, b) asistencia técnica, c) manejo del sistema de riego y d)fase de apoyo a la producción agrícola. La gestión social permitió organizar a los usuarios para la "operación, mantenimiento, y distribución de riego (frecuencias y turnos de riego), el Estatuto Interno de Regantes considero normativa legal relacionada a los recursos hídricos y aspectos de saberes locales. y normativos vigentes.<hr/>ABSTRACT: The degradation of water resourcesconstitutesa problem in the Santiago de Callapa Municipality, Chullunkayani Community (Pacajes Province), for the analysis of this problem, it has been supported by the "critical theoretical paradigm" through a mixed approach, considering quantitative and qualitative aspects that characterize the sector. The study was carried out with the objective of analyzing the traditional irrigation system with social management based on the guidelines and indicators of the Technical Assistance Guide provided by the Ministry of Environment and Water, this irrigation system (dam) benefit to 49 families, with an approximate volume of 10,500 m3/year, for the irrigation of a diversity of crops such as tubers (potato, oca, quinoa and papalisa); grains (quinoa and cañahua); grasses (oats, wheat, tarwi and peas); vegetables (chard, garlic, celery, beetroot, broccoli, onion, cauliflower, lettuce, broad bean, radish, tomato and carrot and fodder (weeping grass, barley, alfalfa and fescue). The ATI Comprehensive Technical Assistance includes four phases: 1) investment preparatory accompaniment, b) technical assistance, c) management of the irrigation system and d) phase of support for agricultural production. Social management allowed organizing users for the "operation, maintenance, and distribution of irrigation (frequencies and irrigation shifts), the Internal Irrigation Statute considered legal regulations related to water resources and aspects of local knowledge. <![CDATA[<b>Potential in the productive sector, climatic and geological risk zones and zoning of the 22 protected areas with extreme poverty of national interest</b>]]> http://revistasbolivianas.umsa.bo/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0102-03042023000300009&lng=en&nrm=iso&tlng=en RESUMEN: El objetivo principal del presente trabajo fue: Evaluar las Potencialidades en el sector productivo, Zonas de riesgos climáticos, geológicos y Zonificación de las 22 áreas protegidas con pobreza extrema de interés nacional, en cuanto a los objetivos específicos se tomaron en cuenta lo siguiente: Identificación de áreas protegidas de acuerdo de línea base de pobreza, Identificación y análisis de potencialidades de las 22 Aps de interés nacional e Identificación de zonas de riesgo de acuerdo al potencial productivo, En conclusión, en el parque Nacional Tunari se encuentran los pueblos originarios Yuracare, por lo cual, se potencial productivo es pastoreo extensivo de 38% y agricultura de 34%, el porcentaje de población en pobreza<hr/>ABSTRACT: The main objective of this work was: Evaluate the Potential in the productive sector, Zones of climatic, geological risks and Zoning of the 22 protected areas with extreme poverty of national interest, in terms of the specific objectives the following were taken into account: Identification of protected areas according to the poverty baseline agreement, Identification and analysis of the potential of the 22 Aps of national interest and Identification of risk areas according to the productive potential. In conclusion, the original Yuracare peoples are found in the Tunari National Park, therefore, their productive potential is 38% extensive grazing and 34% agriculture, the percentage of the population in extreme poverty is in limited grazing with 97%. the Tunari park presents a low risk area with 88%, where 48 communities are located in the agricultural sector and 2 communities are in a high risk area.